Scurt istoric

Istorie Martie 21, 2014

  Satul Dorobant, isi trage numele de la Regimentul 13 Dorobant-Iasi, care-si facea exercitiile militare pe actualul loc al satului. Satul se afla situat la 7 km. La nord est de Iasi, si dateaza din anul 1905, prin impropietarirea a catorva familii venite din diferite parti ale jud. Iasi.

  Satul Dorobant, isi trage numele de la Regimentul 13 Dorobant-Iasi, care-si facea exercitiile militare pe actualul loc al satului. Satul se afla situat la 7 km. La nord est de Iasi, si dateaza din anul 1905, prin impropietarirea a catorva familii venite din diferite parti ale jud. Iasi.

  Biserica parohiala cu hramul Sf. Mc. Gheorghe este asezata in centrul satului – zidita intre anii 1925-1928. Este construita din piatra si caramida acoperita cu tabla zincata.

  A fost zidita de abstea satului paroh fiind preotul Gh. Rotaru, cu contributiile si donatiile benevole ale credinciosilor din satele invecinate si donatiile acordate de Sf. Mitropolie a Moldovei, Ministerul Cultelor si Primaria orasului Iasi. S-a tarnosit in anul 1928 septembrie 16 in vremea arhipastoriei Mitropolitului Pimen, de catre arhiereul Grigore Leu vicarul Sf. Mitropolii.

  Biserica este construita in stil moldovenesc intr-o forma simpla, are planul de nava, iara alte caracteristici interioare si exterioare. Acoperisul in sarpanta dubla, are o cruce mica deasupra altarului. Turnul clopotnitei in forma patrata cu colturile drepte, este asezat in pridvorul bisericii in partea de vest.

  In interiorul, naosul si pronaosul formeaza o singura nava. Plafonul este din lemn tencuit in forma de calota semicirculara, sprijinit direct pe pereti.

  Pictura murala a bisericii se rezuma la cele patru icoane mari pictate pe pereti in ulei: Sf. Gheorghe, Cuv. Parascheva, Sf. Dumitru, si Sf., Pantelimon precum si icoana hramului in firida de pe peretele exterior de vest al clopotnitei. Sunt picturi in stil neobizantin executate de pictorul Dan Hatmanu, din Iasi, in anul 1951, si zugravul Ioan Salahotu in anul 1964.

  Catapeteasma este din lemn, simpla, incadrata cu ornamente in figuri geometrice aplicate in jurul icoanelor si usile imparatesti lucrate la traforaj. Icoanele din catapeteasma sunt pictate in ulei, in stil, neobizantin, cele trei imparatesti executate in anul 1962 de pictorul Dan Hatmanu din Iasi, restul de un zugrav Gh. Rotaru din Iasi.

  Biserica a fost reparata in anul 1940, paroh fiind preotul Gh. Cotet. Satul Dorobant, fiind in zona frontului biserica a fost distrusa complet in 1944, cand i-au ramas numai zidurile ciuruite. Satenii alungati de razboi, s-au reintors la vetrele lor, si-au recladit casele ocupandu-se cu agricultura si pastoritul.

  La staruintele preotului paroh Tuchel, si al unui comitet de reconstructie, biserica a fost radical renovata de catre credinciosii parohiei si din donatiile primite de la Sf., Mitropolie si resfintita in anul 1951 octombrie 7.

 

P.C. Pr. Lehaci Petric (1984-1995)

P.C. Pr. Rotariu Danut (1995-prezent), consolideaza biserica cu 6 stalpi de sustinere si centura, dren in jurul bisericii, reparatii exterioare si interioare a bisericii, tabluirea si tabla zincata, sapa de beton si gresie la pardoseala, pictura catapetesmii in ulei; catapeteasma noua din stejar executata de Hantar Emil din Tg. Neamt; stranele arhieresti si stranele pentru credinciosi din stejar sculptat.

  Pictura bisericii in Tehnica Fresca executata in stil bizantin de catre pictorul Seremet Victor.